Привидно здрава кожа може да съдържа милиарди предракови клетки

Клетки-мутанти, способни да причинят смъртоносни форми на рак, се крият в тялото с години, предупреждават британски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес". 

 

Авторите на проучването от Кембриджския университет и института "Уелкъм Тръст Сенгър" са установили, че привидно здрава и нормално функционираща кожа може да съдържа милиарди предракови клетки. Въпросните клетки с увредена ДНК са в "спящо" състояние, в което могат да останат с години и дори с десетилетия, преди да се "събудят без никакво предупреждение". 

 

Досега е добре документирано, че прекомерното излагане на слънце увеличава риска от рак на кожата, в това число и от смъртоносния кожен меланом. Авторите на настоящото проучване обаче твърдят, че милиони хора живеят в неведение, че кожата им може да съдържа смъртоносни мутации в резултат на прекомерно излагане на слънчеви лъчи години по-рано. 

 

Изследователите са установили, че при здрави хора над 55 години над една четвърт от клетки носят мутации, които могат да причинят рак, въпреки че кожата привидно изглежда нормална и 
продължава да функционира нормално. Специалистите смятат, че това се дължи на минали изгаряния, като всяка отделна клетка има потенциала да стане опасна.


Експертите напомнят, че за да се предпазят, хората трябва да избягват прекомерното излагане на слънчеви лъчи и отново изтъкват необходимостта от използването на слънцезащитни 
продукти.