Тя е подписана от 11 000 души - медици и пациенти

Пловдивските онколози внесоха протестна подписка в Народното събрание. Под нея са се подписали към 11 000 души - медици и пациенти от Комплексния онкологичен център, съобщи БГНЕС.

 

Наскоро здравният министър д-р Петър Москов беше в Пловдив и обеща решение на проблем със сливането на пловдивския Комплексен онкологичен център с друга болница.

 

Общинският съвет предпочете друг кандидат за управител на центъра в конкурс, който се провежда заради принципа на мандатност. Той е непознат на онколозите и спечели с минимална преднина пред сегашния управител д-р Калин Калинов - само с 13 стотни.

 

Екипът на Комплексния онкологичен центърсе се обяви против избора на д-р Красимир Вальов, а в подписката, която се събира против сливането с друга болница, фигурират имената на 11 000 души - медици и пациенти. Смущаващото в избора на новия управител според екипа е залегналото в платформата му сливане на Комплексния онкологичен център с болница.

 

А след срещата си с медиците в Пловдив министър Москов обеща текстът в проектозакона за процедурата за закриване на онкологичните центрове да бъде променен, да се действа съобразно обстоятелствата по места и да се търсят варианти за комплексно лечение на пациентите.

 

За Пловдив вариантът, който той посочи и който медиците приветстваха, бе създаване на функционално сдружение със запазване на юридическата самостоятелност на онкоцентъра.

 

Назначението на новия управител ще бъде гласувано на общинска сесия в четвъртък, а ден преди това медиците ще протестират пред Общинския съвет. Те настояват за нов конкурс.