Резултатите от външното оценяване след седми клас са най-слабите за последните шест години

 

Официалната равносметка на Министерството на образованието след провеждането на изпитите след седми клас сочи, че толкова ниски резултати не е имало от шест години насам


След засилени мерки и сигурност и кампании срещу преписването резултатът е следният: всеки трети седмокласник е изкарал двойка. От общо 54 000 кандидати, 8 000 са получили най-слабата оценка по български език, а 15 000 - по математика. Шестиците са съответно 2300 и 3800.


Има и 7000 ученици, които дори не са се явили на изпит


Учениците продължават да имат проблеми с пунктуацията, граматиката и лексиката. Не познават езика. И точно затова са използвали думи, които не са имали общо със задачата. 


Думата зограф се появява в различни варианти като зоограф, географ, аерограф, екограф, ехограф или мамограф”, обясни експертът от МОН Красимира Александрова.


И тази година не липсват бисери в отговор на въпросите, на които децата трябва да пишат.  Сред най-ярките са: „Когато видяха стенописите, направо им паднаха очите”, „Реката като горски пожар преминала през селото”, „Няма по-хубав от нашия език, защото можем да го говорим”.


На външното оценяване най-добре са се представили децата в София, Плевен, Хасково и Смолян. С лоши резултати са Велико Търново, Видин и Разград.


Първото класиране за приема в езиковите гимназии трябва да излезе до 25 юни. А учениците, които са се провалил, ще могат да кандидатстват отново след 8-ми клас.

 

Кампанията на Нова "Мисия Образование" продължава. Очакваме и вашите сигнали за проблемите в училище, за да търсим решения заедно.