Задачите са затруднили най-много седмокласниците

 


Масово учениците имат двойки на изпитите след седми клас. Това показват официалните данни на Министерството на образованието и науката.

 

Според тях картината е много тревожна, защото толкова ниски резултати не е имало от години. По математика учениците са се представили изключително лошо. От 54 305 явили се на изпит с двойки са близо 15 000 ученици.

 

Всички в системата смятат, че това е изключително голям брой слаби оценки. В същото време с отлични оценки са едва около 3700 ученици. При изпита по български език положението е малко по-добро, но отново има много голям брой деца със слаби оценки - близо 8200 от всички 54 580, които са се явили на изпита.

 

Има и около 6000 деца, които не са се явили. Ако ги съберем с броя на двойките по математика, ще установим, че около 20 000 седмокласници не могат да кандидатстват.

 

„Това което за нас е тревожното, че имаме голям процент ученици, които не са участвали във втория модул, който не е задължителен, но пък дава възможност за по-висока оценка и в крайна сметка за кандидатстване след завършен седми клас”, коментира заместник-министърът Ваня Кастрева.

 

Ниските резултати са знак за демотивация и неподходящ подход на учителите към своите ученици. За нас тревожните тенденции могат да бъдат преминати, ако на всички нива се направи анализ”, каза още тя.