Идеята на министър Петър Москов беше гласувана по същество в парламента

Идеята за разделяне на здравния пакет на базов и допълнителен беше приета по същество от мнозинството в парламента, предаде БГНЕС.

 

Депутатите посветиха по-голямата част от днешния си работен ден на промените в Закона за здравното осигуряване, внесени от министър Петър Москов. Законопроектът е на второ четене, като всеки параграф от него се гласува отделно. 

 

Депутатите успяха днес да приемат първите три параграфа, които технически уреждат отпадането на думата "основен" пакет от сегашния закон. Това означава, че основната на разделянето на пакетите на базов и допълнителен вече е факт, макар целият законопроект все още да е далеч от приемане.

 

В момента законът гласи: „Задължителното здравно осигуряване предоставя основен пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК". От този текст отпада думата „основен". Промяната беше приета с гласовете на управляващото мнозинство.

 

Според здравния министър последните десет години както публичните плащания, така и плащанията от джоба на пациента стават все по-големи. Въпреки това здравните показатели на нацията не се подобряват, а се влошават спрямо средните за Европа, обясни здравният министър.

 

Според Петър Москов очевидно е фалшива тезата, че в момента всеки пациент получава своевременно лечение за всичко и това е лесно доказуемо и безспорно.

 

Поради тази причина Москов смята, че с въвеждането на базов и допълнителен пакет ще се гарантира 100% покриване на основните причинители за влошените здравни показатели на нацията. 

 

Кои дейности ще влязат в базовия и кои в допълнителния пакет все още не е известно, като предстои за целта да се издаде наредба на Здравното министерство.

 

Опозицията не е съгласна с промените.

 

„Това е текстът, който някои наричат "гвоздея" на реформата. Този гвоздей може да се превърне в пирон в ковчега на здравното осигуряване", каза по време на дебатите бившият социален министър и депутат от ДПС Хасан Адемов. Той посочи, че най-важното условие за функционирането на тази система е солидарността, а с този проект Петър Москов разбива солидарността. 

 

Защо едни граждани ще получават 100% покриване на тяхната необходимост от здравни грижи, а останалите ще са принудени да чакат или да дофинансират”, попита Адемов. 

 

Според Джевдет Чакъров с промените пациентите ще бъдат демотивирани да си плащат здравните вноски, защото могат да не попаднат в обхвата на базовия пакет.

 

Срещу разделянето на пакетите на базов и допълнителен остро се противопоставиха и депутати от БСП. Според Емил Райнов законопроектът на Москов не е придружен от финансов анализ, няма и задължителната оценка на въздействието.

 

„Който има инфаркт, ще влезе в болницата веднага, а който се събуди с пъпка на бузата - ще трябва да изчака малко”, защити цветущо идеята на Москов депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих.