Основна тема и на двата разговора е била ситуацията в Източна Украйна

Украинският президент Петро Порошенко разговаря по телефона с президента на САЩ Барак Обама и германския канцлер Ангела Меркел. Основна тема и на двата разговора е била ситуацията в Източна Украйна, предаде БГНЕС.

 

Порошенко е заявил на Обама, че инцидентите в град Маринка се явяват грубо нарушение на Минските договорености. Двамата лидери са били единодушни, че изпълнението им е ключово за мирното урегулиране на конфликта в Донбас.

 

Порошенко и Обама са координирали позициите си за срещата на Г-7, която ще се състои на 7 юни в Германия. Обама е заявил пълната си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, като отново е подчертал, че конфликтът в Донбас трябва да бъде урегулиран по мирен път.

 

Американският президент е похвалил украинския си колега за стартиралите реформи и постигнатите високи резултати в това отношение. Порошенко е благодарил на Обама за значимата помощ в укрепване на отбранителните способности на Украйна и в частност за проведените съвместни учения.

 

Основен акцент в разговора Порошенко - Меркел, освен ситуацията в Донбас, е била икономическата ситуация в Украйна. Порошенко е поискал от канцлера да бъдат разгледани допълнителни финансови механизми за подкрепа на украинската икономика, както и за енергийната стабилност на страната.

 

Украйна е практически на ръба на банкрута. Според прогнозата на МВФ в края на 2015 г. БВП на страната ще бъде -9%, а инфлацията - 46%. По данни на бившия украински данъчен министър Александър Клименко, общият дълг на страната (държавен и частен бизнес) е над 126 млрд. долара