Участниците бяха оценявани от международно жури

Световен конкурс за най-добър сиренар бе проведен във Франция. В надпреварата обаче нямаше българско участие. Голямата награда взе френски японец, информира БГНЕС.

 

Второто издание на конкурса в Тур (Tours), централната част на Франция, бе спечелено от 31-годишния Фабиен Дегуле, който живее и работи в Япония. Родителите му търгуват с млечни продукти, а Фабиен, запленен от Япония, получава диплома от ИНАЛКО (Национален институт за източни езици и цивилизации), преди да се премести да живее в Япония. Той бе избран сред дузина кандидати, дошли от Япония, САЩ, Белгия и, за първи път, от Китай и Израел.

 

Второто място получи друг роден във Франция - Гийом Кардине - а третата позиция бе за белгийката Натали Ванавер.

 

В неделя сутринта 12-те сиренари се изправиха един срещу друг в състезание по теория. След това около обяд те атакуваха практическите задания и артистичната част на състезанието: съчетаване на вкусове, плата със сирена, дегустации и представяне. Най-накрая бе "Изкуство със сирене" – създаване на произведение на изкуството върху един квадратен метър площ, покрита, разбира се, само със сирена.

 

За конкурса по подготовка и готвене със сирена кандидатите получиха предния ден малка сума, за да напазаруват продукти на местния пазар.

 

Франс прес съобщава, че участниците са оценявани от международно жури. Спектакълът със сирене бил воден от японката Миюки Муразе, която печели изданието през 2013 година, и от Родолф льо Мьоние (Rodolphe Le Meunier), носител на титла за най-добър сиренар от 2007 година. Той е и един от инициаторите на този Мондиал.