Той се отбелязва на 13 юни, а входът от 10.00 до 18.00 часа е свободен

На 13 юни, събота, от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен и разнообразни забавления в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се проведе Деня на бащата. За четвърта поредна година посетителите ще имат възможност да видят част от съвременната техника на Българската армия, превозни средства и машини, иновативни детски играчки и разнообразни атракции.

 

Специално за повода ще бъде представен автомобил „Пясъчна котка“, високопроходима линейка, участвала в мисии и много други. Ще бъде осигурен и свободен достъп до кабините на хеликоптер Ми-8 и многоцелеви изтребител МиГ-21 бис, както и до отделенията за управление на самоходна минохвъргачка „Тунджа“ и танк Т-34-85.

 

Децата ще бъдат посрещната и с много игри и забавления. За първи път тази година ще бъде обособено пространство и за бебета, в което със специални активности ще се насърчава връзката между родителя и детето. Гигантски конструктор за млади откриватели, видеоигри, симулатор с волан, рисунки с отпечатъци, маски на приказни герои, решаване на загадки, приказки за парите и разнообразни интерактивни изненади не само ще стимулират детското логическо мислене, но и творческото въображение на малчуганите.

 

Виртуалните преживявания ще се превърнат в реални, защото във външната експозиция на музея децата ще влязат в ролята на истински пилоти на най-новите модели Kettcar колички, които ще управляват на специална надуваема писта и ще се включат в състезание с радиоуправляеми миниколички. С играта Троп трайк пък родителите ще се превърнат в пътници, а децата – в шофьори, като ще трябва да преминат през лабиринт, спазвайки пътните знаци. Любителите на колоезденето ще се забавляват с едни от най-атрактивните модели велосипеди. 

 

Бащите ще могат да седнат зад волана на едни от най-модерните автомобили и мотоциклети, както и да се насладят на увеличен, напълно реалистичен модел на многоцелевия изтребител JAS-39 Gripen, специализиран автомобил за пътна помощ Iveco, трактор, оборудван с най-интелигентните технологии за управление и челен минитоварач John Deere, както и влекач Scania R450 Euro 6, на който децата ще могат да се качат и да си направят снимка.

 

Търсачите на силни усещания ще бъдат предизвикани да изкачат 8-метрова стена за катерене, а ентусиастите ще могат да се присъединят към скаутския лагер на открито. Заобикалящият ни свят може да бъде преоткрит и чрез литературата, затова за отмора Лятна читалня ще посрещне малки и големи с увлекателни четива и интригуващи истории за живота на планетата.