Партията на Ердоган и премиера Давутоглу загуби мнозинството си в парламента

 

Край на еднопартийното управление в Турция. След вчерашните избори партията на президента Ердоган и премиера Давутоглу загуби мнозинството си в парламента за първи път от 13 години насам. Финансовите пазари веднага реагираха на новините от Турция, като лирата падна до рекордни нива.

 

Въпреки че спечели изборите, Партията на справедливостта и развитието е големият губещ от вота. Те взеха 41% от гласовете, което не е достатъчно, за да управляват сами, както досега.

 

Управляващите са изправени пред сериозен проблем. Нито една от останалите три партии в парламента не иска да се коалира с тях. Вариантът пред Ердоган и Давутоглу е правителство на малцинството. Не е ясно колко стабилен би бил такъв кабинет. 

 

На политическия хоризонт изгря звездата на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Тя спечели гласовете на близо 6 милиона турци, прескочи 10-процентната бариера и вкарва 80 депутати. За пръв път в историята на Турция кюрдска партия е в парламента. ДПН обаче са нещо повече от етническа формация. Те се обявяват за повече права за хомосексуалистите и участие на жените в политиката.

 

Ако до опитите на премиера Давутоглу да състави правителство се провалят, по закон Ердоган трябва да връчи мандат на най-голямата опозиционна сила - Републиканската народна партия. В случай, че до 45 дни няма кабинет, президентът Ердоган има право да разтури Меджлиса и свика предсрочни избори тази есен. 

 

Опасенията са, че това може да се отрази зле на турската икономика. Финансовите пазари се притесняват от политическа нестабилност. Веднага след резултата от изборите лирата загуби 5% от стойността си спрямо долара.  

 

Информация: Нихал Йозерган

 

Снимка: БГНЕС