"Трагедията не е причина за промяна на вратата на кабината", казват от компанията

Устройството на вратите на пилотските кабини на самолетите Airbus няма да бъде променяно след умишлено предизвиканата катастрофа на пътническия самолет на германската авиокомпания Germanwings, заяви говорителят на Airbus Стефан Шафрат, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

 

Пътнически самолет Airbus 320 на Germanwings, на път от Барселона за Дюселдорф, се разби 24 март в югоизточната част на Франция със 150 души на борда: 144 пътници и шестима членове на екипажа. Всички загинаха. Катастрофата бе предизвикана от втория пилот - 28-годишният Андреас Лубиц, който се заключи в пилотската кабина и умишлено заби самолета в склоновете на планината.

 

"Тази трагедия не е причина за промяна на вратата на пилотската кабина", посочи Шафрат, допълвайки, че от компанията следят хода на разследването много внимателно, но вярват в надежността на вратата на пилотската кабина.

 

Говорителят на компанията също така потвърди, че Airbus планира да оборудва самолетите с непотъващи "черни кутии". Те се отделят от самолета при инцидент и чрез сателит изпращат сигнал за бедствие.