Изхвърляйте бутилките, които веднъж вече са се нагрели в колата ви, предупреждава експертът

На фона на очакваните жеги, а след това и на рязкото падане на температурите с около 10 градуса, се появяват и притесненията за здравето ни. 

 

Съвети как по-лесно да се справим с промените на времето даде кардиологът доц. Сотир Марчев в предаването „Здравей, България”. 

 

Доцент Марчев силно препоръчва пиенето на повече вода.

 

Пийте повече вода. Тя е решение на голяма част от проблемите. Дядо Господ си го е измислил. Негов е патентът и той действа”, заяви доц. Сотир Марчев.

 

Той обясни, че човек получава топлинен удар, когато се свърши водата в тялото му. Водата е нужда, за да се изпотява човек, а потта е нужна, за да се охлажда. Когато свърши водата в тялото се получава топлинен удар. 

 

„Ако имате шише с вода в колата и днес сте я паркирали някъде. При условие, че навън е 30-35 градуса, вътре в колата ще стане 60-70 градуса, ако я пече слънцето. Пластмасовите шишета при тези температури отделят химически субстанции вътре във водата. Вие ще си пиете водата утре сутринта, когато водата вече е изстинала, но в нея вече ще са отделени химически субстанции. Пише го на всяка една бутилка”, обясни доцентът. 

 

Тези химически субстанции при децата причинява ранен пубертет, при жените – рак на гърдата, а при мъжете – оплешивяване и рак на простата.

 

Носете светли и широки дрехи! 

 

„През лятото човек трябва да ходи със светли дрехи, които отразяват слънцето, да са широки, за да излиза потта и да са леки”, обясни доц. Марчев. 

 

Освен това не е препоръчително да се извършват прекалено много физически действия. 

 

Не преяждайте!

 

„По-малко храна, повече плодове и зеленчуци”, препоръчва експертът. 

 

По думите му колкото повече сме се нахранили, толкова повече топлина ще се образува вътре в нас. А местата, на които ще работим е добре да са по-проветриви. 

 

Носете шапки!

 

Според експерта, когато на човек му се нагрее главата, може да получи слънчев удар. 

 

„Главата е един от най-добре кръвоснабдените органи, затова през зимата може да настинеш през главата, а лятото да получиш слънчев удар”, обясни доц. Марчев. 

 

Как да ползваме климатиците? 

 

„Когато можете да не ги ползвате, не ги ползвайте”, препоръчва експертът. „Всяко влизане и излизане от сградата, охладена от климатик, е стрес за организма”.

 

Освен това най-добре би било, ако климатикът охлажда най-много до 25 градуса. 

 

В САЩ дори имало закон, който забранява охлаждането на сгради с климатик под 25 градуса. 

 

„Не оставяйте климатика да духа директно срещу вас. Ако ще ползвате климатик, вземете му почистете филтрите”, препоръчва доцент Марчев. 

 

Повече съвети гледайте във видеото!

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си