Изхвърляйте бутилките, които веднъж вече са се нагрели в колата ви, предупреждава експертът

На фона на очакваните жеги, а след това и на рязкото падане на температурите с около 10 градуса, се появяват и притесненията за здравето ни. 

 

Съвети как по-лесно да се справим с промените на времето даде кардиологът доц. Сотир Марчев в предаването „Здравей, България”. 

 

Доцент Марчев силно препоръчва пиенето на повече вода.

 

Пийте повече вода. Тя е решение на голяма част от проблемите. Дядо Господ си го е измислил. Негов е патентът и той действа”, заяви доц. Сотир Марчев.

 

Той обясни, че човек получава топлинен удар, когато се свърши водата в тялото му. Водата е нужда, за да се изпотява човек, а потта е нужна, за да се охлажда. Когато свърши водата в тялото се получава топлинен удар. 

 

„Ако имате шише с вода в колата и днес сте я паркирали някъде. При условие, че навън е 30-35 градуса, вътре в колата ще стане 60-70 градуса, ако я пече слънцето. Пластмасовите шишета при тези температури отделят химически субстанции вътре във водата. Вие ще си пиете водата утре сутринта, когато водата вече е изстинала, но в нея вече ще са отделени химически субстанции. Пише го на всяка една бутилка”, обясни доцентът. 

 

Тези химически субстанции при децата причинява ранен пубертет, при жените – рак на гърдата, а при мъжете – оплешивяване и рак на простата.

 

Носете светли и широки дрехи! 

 

„През лятото човек трябва да ходи със светли дрехи, които отразяват слънцето, да са широки, за да излиза потта и да са леки”, обясни доц. Марчев. 

 

Освен това не е препоръчително да се извършват прекалено много физически действия. 

 

Не преяждайте!

 

„По-малко храна, повече плодове и зеленчуци”, препоръчва експертът. 

 

По думите му колкото повече сме се нахранили, толкова повече топлина ще се образува вътре в нас. А местата, на които ще работим е добре да са по-проветриви. 

 

Носете шапки!

 

Според експерта, когато на човек му се нагрее главата, може да получи слънчев удар. 

 

„Главата е един от най-добре кръвоснабдените органи, затова през зимата може да настинеш през главата, а лятото да получиш слънчев удар”, обясни доц. Марчев. 

 

Как да ползваме климатиците? 

 

„Когато можете да не ги ползвате, не ги ползвайте”, препоръчва експертът. „Всяко влизане и излизане от сградата, охладена от климатик, е стрес за организма”.

 

Освен това най-добре би било, ако климатикът охлажда най-много до 25 градуса. 

 

В САЩ дори имало закон, който забранява охлаждането на сгради с климатик под 25 градуса. 

 

„Не оставяйте климатика да духа директно срещу вас. Ако ще ползвате климатик, вземете му почистете филтрите”, препоръчва доцент Марчев. 

 

Повече съвети гледайте във видеото!