Не са открити източници на инфекцията сред персонала

13 деца от детска градина №15 „Гълъбче” във Варна са заболели от салмонелоза. Това съобщи д-р Светла Станева, директор на Регионалната здравна инспекция във Варна, цитирана от Агенция "Фокус".

 

Към момента са заболели деца от две групи в детското заведение, като първите случаи са от 4 и 5 юни. Последователно се поставя карантина и се разпореждат мерки в групите, в които има болни деца. До момента са изследвани около 80 души.

 

"Предстои да изпратим изолираните микроорганизми в Националния център за заразни и паразитни болести за по-нататъшна идентификация, за да сме наясно дали един, или няколко варианта на този причинител се разпространяват”, каза още д-р Станева.

 

Експертите на Областната дирекция не са открили храна, която е била консумирана на 29 май, не са открити източници на инфекцията сред персонала. Обмисля се изследванията да бъдат повторени.

 

„В друго детско заведение във Варна е открит носител на инфекцията сред персонала, но смятаме, че ситуацията там няма връзка със ситуацията в тази детска градина. Работим много активно, разчитаме много и на родителите, с родителите на всички болни деца е воден поне по един разговор”, подчерта д-р Станева и допълни, че няма информация за някакво организирано тържество, на което са присъствали болните деца.

 

Д-р Станева каза още, че не всички болни деца са били с клинична проява на заболяване, някои са открити само като носители, след като вече са били здрави. Болните деца засега са в две групи, но здравните инспектори разширяват непрекъснато обхвата на изследванията.