Планира се цената на електроенергията за бизнеса да се увеличи с до 20%

Видео: БГНЕС

 

Спешна среща беше свикана днес при премиера Бойко Борисов заради цената на тока за бизнеса и намерението на големите предприятия за стачка.

 

Комисията за енергийно и водно регулиране планира поскъпване на електроенергията от 1 юли - между 13% и 20% за преобладаващата част от предприятията в България.

 

След срещата вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че кабинетът е против повишаване цената на електроенергията. "Правителството поема ангажимента за редуциране на разходите в държавната енергетика с 10% годишно за период от три години", коментира той. 

 

"Призоваваме Народното събрание да организира дискусия в пленарна зала с целия състав на КЕВР, на която всички политически сили да имат възможност да се запознаят с данните и с доклада на комисията и да се коментира тяхното предложение", обяви Томислав Дончев и уточни:  "Предложения от наша страна, призив към регулатора и идеи, може да се тълкува като вмешателство в работата на КЕВР. Не можем и не искаме да си позволим това", каза Дончев.

 

По отношение цената на електроенергията правомощията са изцяло на КЕВР, категоричен бе и енергийният министър Теменужка Петкова. "Ние бяхме тези, които направихме промяната от март 2015, в резултат на което регулаторът се обособи като орган избиран от парламента. Доказателство за това е фактът, че НЕК, като част от държавната енергетика, първа възрази на доклада на КЕВР за определянето на цените", добави енергийният министър.