Неподвижните избиратели с увреждания ще могат да упражнят вота си в подвижни урни

 

Снимка: Архив БГНЕС

 

Вече е ясно с какви бюлетини ще гласуваме на местните избори наесен. От Централната избирателна комисия подготвиха образците по-рано с идеята да остане повече време за разяснителна кампания. Причината - изборите се очертават сложни.

 

Ще гласуваме едновременно за кмет, общински съветници, районни кметове и евентуално на референдум.

 

По-различното в нея е, че квадратчетата с номерата на кандидатите, в които ще отбелязваме гласа си, са разположени в средата на бюлетината. От лявата им страна ще бъдат имената на партиите или коалициите, които ги издигат. А от дясната - имената на самите кандидати. Изглежда лесно, но това съвсем не е единствената бюлетина, с която ще се занимаваме наесен.

 

Новата бюлетина всъщност се оказа позната – от генералната изборна репетиция на частичния вот в Сърница през март. Пак оттам обаче дойде и печалният опит с огромния брой недействителни бюлетини – объркаха се над една шеста от избирателите.


Затова от ЦИК сега решили да побързат с показването на бюлетината и обясненията как тя се използва. Къде е проблемът? На местните избори отново ще гласуваме с преференция. Тя ни дава право да гласуваме не само за партия, но и за предпочитан кандидат от нейната листа.
Как да не ни препъне преференцията? Първо гласуваме за избраната от нас партия. И чак след това можем да изберем предпочитан кандидат от нейната листа.  


Друг мащабен проблем се очертават множеството избори, които ще правим на 25 октомври. На места ще се гласува с по 5 бюлетини – за кмет на община и кметство, за общински съветници, за районни кметове плюс референдум. Затова и призивът – хората да влизат в тъмната стаичка с ясен план за кого ще гласуват.


И още нещо важно – на този вот могат да гласуват хората само с постоянен и настоящ адрес в България от поне 6 месеца. Така наречената уседналост изисква избирателят да е живял в населеното място, където ще гласува, също половин година.


Но ако не отговаря на условието за уседналост, трябва да си търси името в списъците по старото жителство.


И още – неподвижните хора с увреждания могат да гласуват в така наречената подвижна урна, но трябва да си я заявят поне 20 дни преди изборите. А ученици и студенти ще имат право на 3 дни ваканция, за да гласуват по постоянния си адрес.