Шефът на КЕВР и енергийният министър бяха изслушани от депутати

 

Все по-близо сме до увеличение на цената на тока. Това стана ясно след заседание на комисията в Парламента, която наблюдава дейността на енергийния регулатор. Окончателните цени на тока от първи август се очакват утре. 

 

Шефът на енергийния регулатор Иван Иванов и заместник-министърът на енергетиката Николай Николов дойдоха в парламента, където депутатите ги изслушаха. Но се разбраха това да се случи на закрито. 

 

На излизане шефът на енергийния регулатор отговори на всички въпроси за цената на тока с коментара: "Ще разберете утре".

 

Иванов реагира спокойно на исканията на бизнеса да подаде оставка. 

 

"Защо не стачкувахте, когато правихте това безумие Цанков камък, защо не ходите на "Белене" - какво беше мълчанието на агнетата години наред, и сега 3 млрд. 700 млн. пасиви на НЕК", заяви премиерът Бойко Борисов. 

 

"Според мен, с тези изходни данни, не би трябвало да има повишение на цената на тока", допълни той.

 

Междувременно, Комисията по енергетика излезе с доклад за нарушения в системата. Според документа, 700 от общо около 1700 ВЕИ централи са ощетявали държавната енергетика, а по изчисленията на Валери Симеонов, който ръководи експертната комисия, с решенията си бившата шефка на КЕВР Светла Тодорова е нанесла на НЕК щети за над 52 млн. лв.