В него участие ще вземат повече от 12 000 изпълнители от цялата страна

Видео: БГНЕС

 

Започна Националния събор на българското народно творчество „Копривщица 2015”. В него участват самодейни групи и състави от цялата страна, които в рамките на три дни ще представят богатствата на българския фолклор пред гостите на Копривщица. Юбилейното издание на фестивала беше официално открито от генералния директор на ЮНЕСКО  Ирина Бокова. 

 

"Успешни са тези народи, които познават своята история и които уважават своята култура и наследство. Тази дълбока 50-годишна традиция на събора в Копривщица, на който съм идвала като дете, е най-доброто доказателство за това, че българският дух е жив”, заяви Бокова. 

 

Сред гостите на откриването бяха още министърът на туризма Николина Ангелкова, посланици, областни управители, народни представители от 43-тото Народно събрание, кметове на общини и други. 

 

Софийска област беше представена от 725 участници от 12 общини. В продължение на няколко часа изпълнителите пренесоха публиката и журито в света на колоритния фолклор на Софийска област. Те представиха песни, танци и обреди, характерни за областта.

 

В събора в Копривщица, който ще продължи до 9 август, участие ще вземат повече от 12 000 изпълнители от цялата страна. Общото времетраене на програмата е 101 часа, като изпълненията са на седем сцени, разположени в местността "Войводенец". Очаква се Копривщица да бъде посетена за събора от десетки хиляди туристи от цял свят.