Извънредна среща на вътрешните министри на 28-членния блок

 

Вътрешните министри на ЕС взеха решение да бъдат разпределени 40 000 мигранти, пребиваващи в Гърция и Италия, към страните от общността.

 

Участниците в извънредната среща на вътрешните министри от 28-те се съгласиха, че Европа трябва да прояви солидарност. Общността обаче е разделена относно начина, по който трябва да бъде изразена тя. От една страна Европейската комисия и големите държави като Германия и Франция, а от друга - Чехия, Словакия, Полша и Унгария, са против налагане на квоти за разпределение на бежанците.

Още по темата

 

Европейската комисия предложи 120 хиляди бежанци да бъдат разпределени по квоти в държавите-членки. Това означава, че България трябва да приеме около 2000 бежанци, пристигнали в други страни.


Преди началото на заседанието България и Австрия поискаха повече мерки за опазване на външните граници.


Така две десетилетия на пътуване без граничен контрол са на път да рухнат. Ефектът на доминото тръгна от Германия, която изненадващо въведе проверки по границите си, за да отговори на безпрецедентния мигрантски натиск. 


Примерът на Берлин беше последван и от Чехия, Словакия и Холандия, а Австрия разположи военни, за да пазят границата с Унгария.


Ако Германия извършва контрол по границата си, Австрия също трябва да засили контрола. 


Строгите мерки по границите са най-сериозната заплаха за Шенгенската система, която действа от 1995 година и заедно с еврото се смята за едно от най-значимите постижения на обединена Европа. 

 

Европейският съвет одобри днес разпределението на първата група от 40 000 бежанци, а по всичко личи, че за бройката от 120 000 ще се решава другия месец на редовна среща на министрите. Очакваме  по късно да се реши и принципа на изчисление на квотите за България

 

Репортер: Антоанета Николова