Въведен е временен контрол по границата с Унгария

 

Австрия предупреди, че започва да връща бежанци, включително към България и Румъния. 

 

Министърът на вътрешните работи на Австрия обяви, че е въведен временен контрол по границата с Унгария. Регистрираните вече мигранти ще бъдат връщани в първата държава, от която са влезли, като такива са България и Румъния, посочи министърът. Въпреки затегнатия контрол, преди няколко часа стотици мигранти, които искат да влязат от Сърбия в Унгария, пробиха полицейския кордон. Наложи се полицията да използва водни струи и сълзотворен газ, за да овладее ситуацията. 

Още по темата

Унгарската полиция за борба с безредиците, подкрепяна от антитерористичните части с бронирани машини, обградиха бежанския лагер край границата със Сърбия. Мигрантите, които бяха от другата страна на оградата, разделяща двете държави, се опитаха да я преминат.


Говорител на унгарското правителство съобщи, че мигрантите били въоържени с пръчки и тръби. Някои хвърляли камъни и други предмети по полицията. 

 

След затварянето на границите, бежанският поток се насочи към Хърватия. Още в ранните часове на деня 10 автобуса, претъпкани с бежанци са пристигнали от Сърбия. 

 

Друга група беше заловена от полицията да се опитва да се промъкне през овощни градини. Хърватия спешно мобилизира експерти към граничните райони, за да открият и отбележат минните полета, останали от войната в Босна през 90-тте години. 


Досега Хърватия не беше засегната от бежанската вълна, но затварянето на границите принуди мигрантите да търсят нови начини да се доберат до Германия.


Унгарското правителство обяви извънредно положение по границите, а само днес полицията арестува повече от 360 нелегални мигранти. Първите от тях вече бяха изправени на съд.