Първите 130 млн. евро ще постъпят по сметките на местните власти

"Френското правителство ще отпусне в близката година допълнително над 500 милиона евро за незабавно настаняване на мигранти от Близкия изток", заяви френският премиер Манюел Валс, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

 

Той уточни, че през следващите 12 месеца допълнителното финансиране в размер на 250 милиона евро ще бъде насочено към организирането на „незабавното разселване и социално подпомагане“ на принудителните изселници. Първите 130 милиона евро за тези разходи ще започнат да постъпват по сметките на местните власти от републиканския бюджет „още през следващия месец“.

 

Още 279 милиона евро правителството ще отпусне през 2016 г. за приемането на бежанци и помощ на общинските власти по места. Част от тези средства ще бъдат насочени към усилването на щата на службите, работещи с мигрантите.

 

Солидарността се заключава с приемането на бежанците. Но едновременно с това тази солидарност не трябва да влошава положението на тези наши съграждани, които сами се нуждаят от помощ“, отбеляза Валс пред депутатите от Националното събрание.

 

Той също така съобщи, че във връзка с настоящата криза Париж е усилил личния състав на правоохранителните органи. В техните структури ще бъдат привлечени 900 нови сътрудници.