Могат ли стените по границата да паднат със сила?

 

Безнадеждното чакане пред бодливата тел събуди надеждата, че стените могат да паднат със сила. 20 унгарски полицаи бяха ранени, а близо 30 мигранти - арестувани.


„Започнаха да викат: „Отворете вратата, отворете вратата!” Не издържаха дълго и започнаха да хвърлят камъни по полицаите. Започнаха да се бият. Имаше дим и огън. Никога не съм изпитвал подобно нещо в живота си. Очите ми започнаха да сълзят, започнах да кашлям и да се давя. Дишах много трудно. Беше ме страх”, разказва сириецът Мъля.


Мъля разказва, че щурмът бил организиран неочаквано и бързо от група афганистанци и че сирийците тук са малко и не искат конфликти.


Когато напрежението се уталожи, малцина останаха будни като Мъля. Сами с мечтите си. Той бяга от Сирия. Оставил е там майка, баща, брат и две сестри. Защото семейството му нямало пари за бягството на всички. Но копнеят поне един от тях да е на безопасно място.


Има цел в живота си и не смята да се отказва, въпреки че сега не вижда изход. Иска да се събуди в Германия. А когато бежанците не могат да стигнат до Германия, Германия стига до тях.


„От Германия съм. Дойдох, защото чух какво става. Нещо трябва да се направи. Днес носих вода, защото се нуждаеха от нея. Болниците ще се напълнят с болни бежанци, ако сърбия не осигури повече тоалетни. Ще плъзнат болести и зарази. Това е въпросът. Че тук е ничия земя. И никой не е отговорен за тези хора”, казва германски гражданин.


Хиляди обаче остават да чакат тук. Не искат да тръгват към Хърватия, защото знаят, че след нея, бодливата тел ще изникне отново, този път пред Словения. И защото парите привършват. А докато чакат, тънат в боклуци.


Повече по темата гледайте във видеото.