Тя получи международнo отличие за интервюто ѝ с издирвания журналист Роберто Савиано

Даниела Тренчева получи престижната журналистическа награда в международния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците”, в памет на ирландската  журналистка Вероника Герин. Призът ѝ бе присъден в категория „Документално кино” за пространното интервю с издирвания от мафията италиански журналист Роберто Савиано, което беше излъченo в предаването „Ничия земя” в края на 2014 година.

 

Известна с материалите си в „На чисто” и „Темата на Нова”, в „Ничия земя” Даниела Тренчева още веднъж доказва таланта си да разказва истории за необикновени хора, които често остават извън медийното внимание. Доказателство за журналистическите умения на Даниела е и отличеното интервю със Савиано. Тя е един от малкото журналисти, успели да говорят със Савиано през последните години, а в интервюто той разкрива личните си наблюдения за пътя на кокаина, за българската мафия и нейните дългогодишни връзки с Италия.

 

Роберто Савиано е италиански писател и журналист, осъден на смърт от мафията заради романа му „Гомор”, изобличаващ неаполитанската Камора. Лично президентът Джорджо Наполитано назначава на младия писател полицейски ескорт и защита – нещо нечувано в историята на Италия и от десет години той живее под прикритие, с 24-часова полицейска охрана по целия свят. Търсен е от всички – журналисти, издатели, политици, мафиоти.

 

Международният конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците” стартира за първи път през 2007 година. Провежда се в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, разстреляна показно по поръчка на наркодилъра Джон Гилиган на 26 юни 1996 година, заради нейните разследващи  материали, доказващи вината на Гилиган. Чрез конкурса се почита паметта на всички журналисти, които са загинали, защитавайки обществено значими каузи, а 26 юни е обявен за Международен ден за борба с наркоманиите.