Журналистът коментира срещата между Барак Обама и Владимир Путин

 

„Съществува риск кризата в Сирия да превърне Русия в скрит играч, който си подбира партньор за диалог във Вашингтон. Отношението към кризата в Сирия във всички случай ще стане предизборна тема в САЩ”, коментира в студиото на „Здравей, България” журналистът Георги Коритаров.

 

„Към този момент САЩ и Русия не само че не са в състояние, но може би и по тактически съображения, нямат намерение да влизат дори в опит да се договорят по същество за кризата в Сирия и управлението на Башар Асад, ако въобще е възможно да има същинска стиковка на позиции”, смята Коритаров.

 

„Сирия може да бъде определена като един от последните крайъгълни камъни на досегашния модел на световна сигурност. Ако се върнем назад в историята на ООН, досега нито една криза станаха на основата на резолюция на Съвета за сигурност”, каза още той.

 

За Русия Сирия е ключова база за руско присъствие в Близкия изток. Задържането на режима на Башар Асад ще направи възможно разгръщането на линия на партньорство и влияние между Иран, който е съюзник на Русия и Сирия”, подчерта Коритаров.