До 100 лева е ценоразписът за купуване на гласове, заяви пред Дарик разследващият журналист на Нова Тина Ивайлова

100 лева на глас за местните избори и двама задържани за купуване на гласове – такава е равносметката след разкритията на разследващия журналист на Нова Тина Ивайлова. „Тази година ценоразписът за гласове нарасна до 100 лева, а преди беше 20-30 до 50 лева”, обясни в ефира на Дарик Тина Ивайлова. 

Предстоящите избори са много важни, обясни още разследващият журналист. Тези, които искат да бъдат кметове и общински съветници, знаят много добре какво им предстои, защото бюджетите са много големи. Тина Ивайлова даде пример с последните си разкрития за община Горна Малина – там бюджетът е много по-малък от този в Елин Пелин например. След разследването на Нова двама души вече са в ареста за купуване на гласове, като постоянната мярка „задържане под стража” е в сила до 12 октомври, когато имат право на обжалване. 

Рисковете за изборни измами и зависимости са най-високи в бедните райони в Северозападна България. Там моделът е базиран на изборния туризъм и изборна манипулация, отбеляза още Тина Ивайлова. 

Нова стартира кампания за независимо гласуване на предстоящия вот. В кампанията може да се включи всеки, като сподели своето послание с хаштаг #АзСъмНезависим

Гласувай независимо! Ако споделяте това послание, споделете #АзСъмНезависим. Защото с всяко следващо споделяне се намаляват тежестта и значението на контролирания вот.