Повече от десет партии са нарушили правилата за агитация

 

Седмица преди изборите – хиляди агитационни плакати са разлепени на забранени места в София. Повече от десет партии са нарушили правилата за агитация, поставяйки плакатите си по дървета и огради. 

 

Според експертите, пикът на предизборните материали се очаква през другата седмица. 
  
  
Четири хиляди плаката на партии и коалиции по забранени места са преброили до момента инспекторите. За предстоящите избори в София общината е определила 200 колони и табла, на които агитацията е позволена. Към тези адреси добавяме всички онези витрини, сгради, огради, фасади, които с разрешение на техните собственици могат да се ползват за разпространение на агитационни материали. Натъкваме се и на цели стени с облепени по тях плакати. 

 

Една от оградите в столичния квартал "Подуяне" от години насам се ползва за разлепването на най-различни рекламни плакати. Тази стена е пословична и дразни жителите на квартала. Сред тях е и Мая. Според нея е нелепо предизборните плакати на кандидатите да стоят на такива места редом с фолк певици.

 

Най-често плакати в нарушение се лепят по електрическите стълбове и табла, по дърветата, по фасади на сгради, без разрешение от техните собственици. Оградата на пожарната в "Подуяне" също не е пожалена. Има и някои фрапиращи случаи. 

 

Без конкретен отговор остава въпросът защо предизборните плакати се лепят на забранени и странни места. Ясно е обаче, че ще има санкции. Всички сигнали, включително и на граждани, се изпращат в ОИК, която пък може да разпореди плакатите да бъдат свалени. 

 

А експертите са категорични – опитът показва, че броят на разлепените плакати не е пропорционален с броя на гласовете, които ще получи дадена партия на изборите. Седмица след деня на вота, всеки който не си е махнал агитационния плакат ще бъде глобен с до пет хиляди лева