За какво ще се използват събраните пари от данък "обществено здраве"?

 

С между 3 и близо 80% ще скочат цените на вредните храни и напитки. Това става ясно от проектозакона за т. нар. данък „обществено здраве”. Според изчисленията годишния приход в държавата ще бъде около 150 млн. лева. Какво ще поскъпне и за какво ще се използват събраните пари?


Лошите новини са за производителите, които предлагат продукти с прекомерно съдържание на трансмазнини, сол, захар и кофеин. Най-много ще поскъпнат храните с опасни мазнини.

 

Имитациите на сирене и кашкавал ще скочат с близо 80 на сто. Маргаринът с 60%, а тестените изделия  с над 40%. Така например 150 гр. Бисквити ще поскъпнат с близо един лев. Причината е, че съдържат сол, захар и трансмазнини.


Добрата новина е, че основните продукти, които слагаме на трапезата си няма да се облагат с данък. Това са хлябът, млечните продукти, месото и плодовите сокове, чаят и кафето.


Парите, събрани от данък "обществено здраве" ще постъпват в Националната агенция по приходите. Те ще се изразходват за обновяванете на физкултурни салони и спортни площадки.

 

Друга част от парите ще се инвестира в подобряване на качеството на хранене в училищните столове. Най-много средства ще отиват за профилактика и лечение на хронични заболявания като диабет.


По време на голямото междучасие дюнерджийниците в Благоевград са пълни с ученици. В тях, обаче също може да има вредни храни. Като пържените картофки, например. За децата, обаче често вредното означава вкусно.


„Знам, че се пържат в мазнина и също така също са вредни, но е вкусно и всеки го яде”, казва ученикът Кирил Трайков.


Предложението е 300 грама картофки да се обложат с данък от лев и 12 стотинки, ако са пържени с т. нар. „трансмазнини”. Ако обаче са пържени в олио, налог няма да има. Данък обществено здраве ще има още за чипса,  снаксовете и тестените изделия. А това може да се превърне в проблем и за родителите.


„Ако трябва да ги ограничим и от това, което те харесват, това означава, че трябва да им даваме зеленчуци само и те са вредни в интерес на истината. По принцип всичко е вредно, ако трябва да се говори реално и това значи, че не трябва да се храним”, казва Мариана, леля на Криси.


Нездравословните храни изкушават и по-възрастните. Вафличка, кафенце или безалкохолно е задължителна покупка за почти всеки пенсионер дошъл на раздумка в пенсионерския клуб в Монтана.


„Обичам да си купувам сладки работи, много обичам, но е малка пенсията и не мога да си купувам всичко. Най-обичам тортички от 2,50 лв. Когато си взема една, си я ям два дни. А сега като поскъпнат, сигурно няма да мога да си позволя. Пенсията ми е 180 лева”, обяснява Иванка.
А новият данък според търговците ще се отрази и на бизнеса.


„Ще повлие. Хората са предимно пенсионери и не са им много високи пенсиите. Предполагам, че ще намалят потреблението”, на мнение е продавачката Виолетка Петрова.


Затова бабите са категорични, че данъкът ще им бръкне сериозно в джоба.


За да няма скок в цените на вредните храни и напитки, и производителите да не плащат данък, здравният министър им предлага да променят съставките на продуктите си. А самият Петър Москов признава, че борбата за въвеждане на данъка ще е голяма.


„Няма да е лесно. Знам за лобистките интересите, родителите да избират”, заяви здравният министър Петър Москов.


Предстои проектозаконът да бъде публикуван за обществено обсъждане. Амбицията на вносителите е той да влезе в сила от догодина.


Повече по темата гледайте във видеото.