Става дума за този на село Узунджово Деян Ванчев

 

Главният прокурор поиска пореден имунитет на кандидат за местната власт – този път в Хасковско. Сотир Цацаров написа писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК) да свали закрилата на кандидат-кмет заради подозрение в купуване на гласове. 

 

Става дума за този на село Узунджово Деян Ванчев, издигнат от "Коалиция за Хасково". Срещу него е образувано досъдебно производство за купуване на гласове с пари и имотни облаги. За да му бъде повдигнато обвинение обаче беше нужно ЦИК да даде разрешение за снемане на имунитета му. Това разрешение е факт от обяд. 

 

По данни на районната прокуратура в Хасково Деян Ванчев купувал гласове за Коалиция „За Хасково”. Това се случило в края на септември и в първите седмици на октомври. 

 

"Той е предложил на едно лице и е дал на други четири облаги - в случая по 40 лева, за да гласуват в негова полза и в полза на коалицията, която го издига", разказа говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

 

Ванчев дал пари и на още двама души, които пък да платят на други, за да гласуват за него. Кандидатът за кмет отрече напълно обвиненията и съзря в тях атака от страна на опоненти. 

 

В село Узунджово никой не си призна да е получавал пари, за да гласува. Някои обаче твърдят, че това е обичайна практика. От коалицията на досегашния хасковски кмет, чийто кандидат е Деян Ванчев, заявиха, че всичко се прави с цел да бъдат очернени. Не било случайно, че от 10 дни хасковският ромски квартал е обсаден от жандармерия.

 

От коалицията заявиха, че имат информация за още една подобна акция, която се готвела в следващите два дни. 

 

Това е трети поред поискан от главния прокурор имунитет на кандидат за местната власт. Досега беше свалена защитата на небезизвестния кандидат-общинар Трайчо Василев-Пиже, както и на Борислав Георгиев от Плевен.

 

Репортери: Калина Влайкова, Димитър Иванов