Екип на Нова посети ромското гето заради сигнали за изборен туризъм

 

Скриха избирателни списъци в пловдивската „Шекер махала”, установи проверка на Нова телевизия. Според ЦИК това е нарушение на избирателния закон. Тече и прокурорска проверка.

 

Няколко дни преди изборите за местен вот хората в „Шекер махала” казват, че не се вълнуват. 

 

Екипът на Нова посети ромското гето заради сигнали за изборен туризъм. И докато във Видинско в несъществуващи къщи или бараки бяха регистрирани по 50 новодомци, в „Шекер махала” в една от къщите по списък "живеят" над 100 души, а в друга – 80.

 

Според ГРАО не ставало дума за изборни туристи, а за обитателите на  незаконни постройки. От общината обаче не показаха списъци, за да стане ясно така ли е наистина. Не бяха открити и разлепени избирателни списъци. 

 

В „Шекер махала” избирателните секции са три, а списъците трябва да са на магазин на открито. В нито един обаче няма такива. Един единствен беше намерен, залепен в безистен. Други списъци отлежават на други несвойствени места, вместо да са видими.  

 

Според ЦИК липсата на видими избирателни списъци е нарушение. Може само да се гадае кой и защо има интерес списъците в „Шекер махала” да бъдат скрити.