Първите официални резултати ще бъдат обявени след 23:00 часа местно време

Гласуването на президентските и парламентарни избори започна в Аржентина. Избирателните секции отвориха в 08:00 местно време, а гласуването ще продължи до 18:00 часа. Първите официални резултати ще бъдат обявени след 23:00 часа местно време, а окончателните резултати могат да бъдат известни едва след една седмица, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

 

Гражданите на Аржентина ще избират президент за следващите четири години между шестимата кандидати. Основната борба в изборите ще се разгърне между тримата кандидати Даниел Сциоли от управляващия алианс "Фронт за победа", Маурисио Макри от опозиционната консервативна партия „Републиканско предложение” и Серхио Маса от центристката опозиция „Фронт за обновление”.

 

Последните проучвания на общественото мнение показват, че за Сциоли са готови да гласуват около 40%, а за Макри 30%.

 

За да спечели още на първия тур, кандидатът трябва да спечели повече от 45% от гласовете, или 40%, при условие, че разликата с най-близкия съперник е най-малко 10%.

 

Днес аржентинците ще изберат още вицепрезидент и губернатори в 11 провинции.

 

Правото на глас в страната имат около 32 милиона души. Според аржентинските закони участието в гласуването е задължително за всички граждани на възраст от 18 до 70 години.