Стотици социолози на терен броят гласовете на гражданите пред урните

 

Как се познават избори? Стотици социолози на терен броят и в момента гласовете на гражданите пред урните.

 

Щаб-квартирата на социолозите е мястото, където работят хората, които знаят

Още по темата

приблизителните резултати от вота преди всички останали. Хиляди сътрудници на социологическите агенции днес причакваха гласоподавателите пред изборните секции, за да направят най-точната прогноза на изхода от гласуването. Проверихме как става това в София и в Бургас. 

 

Социологията се движи една крачка пред официалната статистика. Затова цяла армия от анкетьори днес причакват гласоподавателите след приключенията им зад паравана. Соня е част от тази армия и вече е на позиция - пред 89-то училище в София.


"Самата анкета е много кратка, отнема не повече от минута. Хората я попълват самостоятелно, ние не се месим", поясняват социолозите.


По-малко от 10% са хората, които бягат от урната на социолозите.

 

На тези избори социолозите от "Галъп" следят за Нова телевизия гласуването в Бургас. Задачата пред Христо и неговия екип е да анкетират всеки четвърти гласувал в тази секция в морския град. 

 

А в централите на агенциите идва ред на компютрите и простата математика. Така, докато централният изборен орган се поти върху бюлетини и протоколи, социолозите вече дават първите резултати.

 

За да Ви предостави възможно най-точните резултати от днешния вот, за първи път Нова oбединява усилията на двете най-авторитетни социологически агенции у нас- "Алфа Рисърч" и "Галъп". 

 

Харесайте Facebook страницата на Новините на Нова, за да следите изборните резултати в страната през целия ден.