ОИК с 18 човека за 2-милионен град е израз на законодателно слабоумие, смятат от ВМРО

"Председателят на ЦИК Ивелина Алексиева трябва да подаде оставка. Организацията на изборния процес в София беше и продължава да е пълен хаос”. Това заяви депутатът от „Реформаторския блок” и заместник-председател на ДБГ Настимир Ананиев пред БНР.


Над 2000 души все още са затворници в зала “Арена Армеец”. Според публичната информация в залата има дори смъртен случай”, допълни Ананиев.


Според него данните се обработват изключително бавно и може би трябва да се изпратят още хора, които да помагат.


За същото настояват и от ВМРО. Те призоваха ЦИК да изпрати служители на „Информационно обслужване“ в ОИК и да разреши на възрастни, болни или заети членове на секционни избирателни комисии (СИК) да напуснат залата.


Формиране на ОИК за 2-милионен град като София от 18 човека е израз на ярко законодателно слабоумие и безотговорност. Случващото се в момента в „Арена Армеец“ е обида и унижение за членовете на СИК, застрашава здравето и живота на хората и е заплаха за правилното отчитане на изборните резултати”, смятат още от ВМРО.


Депутатите от партията внасят предложение за промени в Избирателния кодекс, което да позволи формирането на ОИК в градовете с районно делене, съобразно броя на жителите.