Решението за електронното гласуване е в ръцете на депутатите

 

 

България каза своята дума - над 70% от гласувалите  в референдума подкрепят да даваме вота си по електронен път. Така вече е ясно, че общонародното допитване ще влезе за обсъждане в парламента.

 

Въпреки че някои трябваше специално да кажат, че искат да гласуват за референдум. И въпреки че някои трябваше да гласуват на две различни места за местни избори и за референдум. Общонародното допитване показа, че гласувалите у нас и в чужбина искат да даваме вота си и електронно. Тези, които са "за", виждат светлото бъдеще. 

 

Факт е, че предишният парламент отхвърли първоначалните три въпроса за референдум. В сегашното не всички депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок бяха на едно мнение. От ГЕРБ се оправдаха и с проблем с пултовете. Сега се заканиха да са по-категорични.

 

Преди от БСП и ДПС бяха против. По всичко личи, че и сега ще бъдат. От Левите още от вчера питат - след като в изборния ден се сринаха интернет-страниците на ЦИК, ГРАО и МВР, закъде сме заканили на електронно гласуване. 

 

Не на последно място - опит да имаме закон за електронно гласуване вече е имало. Още от 2004 година. Така и обаче не влиза в сила.