Политическите партии масово се оплакват от неотчетени преференции

 

Съмнения за фалшификации на изборните резултати. Политическите партии масово се оплакват от неотчетени преференции. Как се получава така, че въпреки че даден кандидат гласува за себе си, в протоколите срещу името му стои една кръгла нула провери екип на Новините на Нова.

 

В изборния ден всеки от нас имаше възможност да отбележи с преференция предпочитанията си за общински съветник. След това хората в избирателните комисии преброиха и документираха вота ни. Така протоколите им вече са на наше разположение в страницата на ЦИК. И така започнаха да валят сигналите за манипулации на вота

 

Георги Пеев е кандидат за общински съветник. От сайта на ЦИК научава, че не е гласувал за себе си, жена му - също. Има нула гласа. Това обаче далеч не е единственият пример. Във Варна Александър Иванов и майка му дали преференциалния си вот за конкретен кандидат за общински съветник. В протокола обаче пише, че кандидатът има само един глас.

 

Обяснението на избирателната комисия е, че гласът ни може да е валиден, дори и да сме направили грешка при преференцията. Дали това е така обаче, може да се види само в бюлетина, но не и в протокола. 

 

Друг често подаван сигнал е, че в много протоколи са променяни думи и цифри. В края на документа обаче пише, че броят на поправките е нула. Обяснението - първоначални грешки в сметките. Те се поправят в движение и едва след това протоколите се разписват. 

 

До касиране на вота може да се стигне само след решение на съда и последвало повторно броене на бюлетините.