Близо 35% е избирателната активност на втория тур в града

 

Близо 35% е избирателната активност на втория тур от местните избори в Пазарджик. Отново със съмнения за купен вот и изборен туризъм. С или без това в Пазарджик остава „вкусът”, че тази победа е предопределена. Пределите стигат дотам, че се смята, че има договорки извън пределите на града. Но кой е Тодор Попов, който се готви да направи 20 години в Общината?

 

Тодор Попов – кметът, който само за няколко месеца беше забъркан в няколко скандала. Имот за милиони - само от кметска заплата. Кредит от 180 хиляди лева и декларирани три парцела от 3 декара в Паталеница, но не и собствеността на къщата върху един от тях. И нищо повече за 16-те му години стаж в общината. Последва прокурорска проверка, а преди това беше убийството на дясната му ръка.

 

В района, известен като район на ДПС и на депутата Делян Пеевски, Тодор Попов е независим кандидат. Официално. Неофициално:  "Тодор Попов никога не съм го чувал да крие, че са близки с Делян Пеевски, но колко – само те двамата си знаят", каза журналистът от в. "24 часа" Любомир Илков.

 

Факт е, че кандидат за кмет на тези избори от ДПС нямаха. Факт е и че Тодор Попов безапелационно спечели в селата, които на парламентарните избори дадоха вота си за ДПС. И още един факт –резултатът на ДПС сега е толкова слаб, че не вкарват  нито един човек в новия Общински съвет. Точно както и през 2011-а година. Случайност? И още случайности - кампанията на ГЕРБ в Пазарджик местните оценяват като вяла. Въпреки че техният кандидат - Найден Шопов - се пребори за балотаж, разликата между двамата остана почти непреодолима – около 11 хиляди гласа.

 

"Има един факт, който те сега за местните избори забравят. Само до преди един месец цялата група на ГЕРБ си гласуваше ънблок в Общинския съвет предложенията за Тодор Попов и те бяха с него", допълни Любомир Илков.

 

Допреди 25-и октомври Тодор Попов владееше политически 30 от 31 села в региона. Още на първи тур  спечели отново 26 от тях. ГЕРБ му отнеха едно-единствено село.

 

"В момента селският кмет е най-големия работодател, ако има сто къщи, 50 са на работа при кмета. Ако кметът ги събере и каже гласувайте за шефа, иначе утре всички сте на улицата… какво правим тогава", пита се журналистът.

 

И още един факт – преди време Тодор Попов оглави Националното сдружение на общините с подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

 

В деня на вота Овчеполци oсъмна със 150 гласоподаватели под черта – такива, които имат право да гласуват с удостоверение по настоящ адрес. Но не са оттук. Десетки се появиха в Цар Асен, Сбор и още много други.

 

В Алеко Константиново, в тъмната стаичка на една от секциите и в ръцете на гласоподаватели, на първиятур откриваха листчета-пищови - с номера, съвпадащи с бюлетината на Тодор Попов.

 

А предизборните нагласи на хората тук са ясни, и без социология: "Ако дойде някой нов и той ще ни опропасти, поне да си е старият" или пък признанията: "дава ни козунаци, води ни на екскурзия"; "и кюфтета ни даде, и бира - много сме доволни от него".

 

И все пак някои не са забравили, че срещу кмета все още тече прокурорска проверка. Заради един съмнително скъп имот.

 

Домът на Тодор Попов се намира зад плътна ограда. Този имот е оценен на над милион и половина от независими експерти. Заради несъответствието на една кметска заплата с толкова скъп имот, прокуратурата започна проверка. Непосредствено преди първия тур на изборите обаче, прокуратурата удължава тази проверка с още два месеца.

 

От прокуратурата категорично отказват по време на избори да коментират защо са удължили проверката до Бъдни вечер. Неформално се мотивират със забавянето на данъчните проверки на Тодор Попов и съпругата му.

 

"Ревизията на една средно голяма банка средно трае 2 или 3 месеца. А какво става тук - две физически лица осем месеца не можем да разберем виновни ли са, не са ли. Държавните институции не работят или не искат да работят", каза Любомир Илков.

 

Още по темата

Без резултат остана и разследването за убийството на началника на кабинета на Тодор Попов. През януари 33-годишната Татяна Стоянова беше застреляна показно с пет куршума. Опонентите на кмета на Пазарджик обвързаха бруталното убийство с тежки зависимости между местната власт, прокуратурата и полицията в града.

 

"Някой, ако искаше с мен да се занимава, днес нямаше да съм тук и да ви давам интервю", каза тогава Тодор Попов.

 

Доказателства обаче няма. Съмнения породи единствено несъответствието между доходите на убитата и стандартът й на живот. А днес вече никой не иска да говори за това.

 

Пазарджик си има кмет или кметът си има Пазарджик - преценете сами.