Корнелия Маринова победи градоначалника, който беше три мандата начело на общината

Ловеч има нов кмет. Корнелия Маринова от ГЕРБ победи градоначалника, който беше три мандата начело на общината - Минчо Казанджиев, с повече от 700 гласа разлика, предаде Дарик радио. При 48 на сто избирателна активност за Маринова са гласували 10 945 човека, а за Казанджиев - 10 214. Преди четири години битката пак беше между двамата, но тогава кандидатката на ГЕРБ отстъпи пред човека на БСП с около 1000 гласа.

 

Корнелия Маринова е педагог по образование, а преди да бъде избрана за депутат, бе начело на местния парламент в Ловеч. 


Сега, като кмет на общината, ще й се наложи да работи с твърде шарен общински съвет, в който ГЕРБ няма пълно мнозинство. След изборите преди седмица 33-членният състав се разпредели по следния начин - ГЕРБ взеха 11 съветници, БСП - 10, Реформаторският блок - четирима, ДПС - трима, местната коалиция „Избор за Ловеч" - двама, а по един вкараха Националният фронт за спасение на България и Обединен блок на труда - български лейбъристи.

 

Нов кмет има и в Тетевен. Областният управител на Ловеч д-р Мадлена Бояджиева, издигната от ГЕРБ, спечели с над 800 гласа балотажа с досегашния управник Милен Милев (Народен съюз).

 

В Троян втори кметски мандат ще има Донка Михайлова от БСП. Тя победи с 65 % опонента си от ГЕРБ Димитър Шишков.

 

Стар нов кмет в следващите четири години и в Ябланица. Иван Цаков, издигнат от местната коалиция „Заедно за община Ябланица", ве 80 на сто от гласовете, изпреварвайки Полина Йотова от Обединени либерали „С грижа за Ябланица".

 

Информация: Dariknews.bg