Москов и Борисов в дистанционна битка за областта

 

Пробив на Реформаторите в Плевен и Добрич. ГЕРБ загуби в двата областни града не от кого да е, а от коалиционния си партньор. В нощта на балотажа мирът в управлението се разклати именно заради в Плевен.

 

Още по темата

Събота сутрин. Ден за размисъл. Броени часове преди финалната битка за Плевен Бойко Борисов е заявил в телевизионно предаване, че всъщност не харесва чак толкова кандидата на ГЕРБ за кмет Димитър Стойков. И при възможност би го оттеглил. Съпартийците му не повярваха.


„Това беше една заигравка от негова страна, защото знаете, че Реформаторите нямат спечелен голям град. И за да ги има на картата, те се борят със зъби и нокти. Така че това е една закачка. Имаме изцяло подкрепата на нашия  председател и зам.-председател”, обяснява Владислав Николов от ГЕРБ.


Неделя късно вечерта. Кандидатът на Реформаторите Георг Спартански печели безусловно изборите в Плевен. И тутакси става ясно, че премиерът не е чак такъв шегобиец.


„Действително за Плевен положих огромни усилия да загубим в този град. Огромни усилия, за което ми се сърдят съпартийците, но го направих. Заради толерантността”, оправда се министър-председателят Бойко Борисов.


С други думи, нарочно подарил победата на партньорите.


„Да прочета как Плевен паднал? Дали щеше да падне, ако бях там?! Ако искате да се пробваме на парламентарните, да видим дали ще падне”, закани се Борисов.


Прочете го във фейсбук страницата на Петър Москов, който иронично перифразира телеграмата на Осман Паша до великия везир – „Ваше превъзходителство, Плевен падна”.


„Няма как да спечелиш в Плевен, да боядисаш площада с жълти ленти 10 дена преди изборите с блажна боя. И аз казах на Цецка, че това не трябва да е кмет. Ако бях там, щях да гласувам за другия кандидат”, добави Бойко Борисов.


„Приемам резултатите от изборите такива, каквито са. Явно г-н Борисов има основания за това. Това е неговата оценка и аз я приемам”, обясни проф. Димитър Стойков, кандидат на ГЕРБ за кмет на Плевен.


Професорът не пожела да коментира защо на финалната права лидерът му е решил да подари победата на друг.


„Вината за този резултат е само моя. Никой не мога да виня. Ще си подам оставка като водач на листата, няма да влизам в общинския съвет. И се връщам в болницата при своите пациенти”, закани се проф. Димитър Стойков.


Победителят също отказа да чете национални завери в регионалния местен вот.


„Не се чувствам като кмет, на когото е подарена победата, тъй като аз положих големи усилия да убедя нашите съграждани, че има начини, които излизат извън традиционните баталии на изборите в България”, заяви Георг Спартански, новоизбраният кмет на Плевен.


Спартански се надявал Борисов да е искрен и занапред да помага на града. Нещо, в което вицепремиерът Меглена Кунева на този етап като че ли се съмнява.


„Хората не са крепостни. Ние не сме в състояние на две империи, които плячкосват един град, нито пък сме в ситуация, както в Средновековието, в което можем да кажем на хората къде да насочат своя глас”, заяви вицепремиерът Меглена Кунева.


А първото, което ще се случи на този град при новото му управление ще е символично почистване на жълтите ивици по плевенския площад, за които Нова телевизия вече ви разказа.


Повече по темата гледайте във видеото.