Иван Тотев печели само с 1400 гласа над Славчо Атанасов

 

Инфарктна изборна нощ и в Пловдив. Иван Тотев спечели нов мандат, но само с 1400 гласа преднина пред опонента си Славчо Атанасов. Сигурна ли е победата на Тотев или ще се стигне до ново броене на гласовете?

 

Още по темата


Битката все още не е приключила окончателно, защото от щаба на Славчо Атанасов заявиха, че най-вероятно ще поискат повторно ръчно преброяване на всички бюлетини, пуснати в града.

 

Според тях е твърде възможно разликата или да стопи още повече, или резултатът да се окаже различен. Причина за искането им са множеството сигнали за нередности, както и малката разлика. Ето и как премина изборната нощ в Пловдив.


Битката беше за всеки един глас. И всеки се надяваше на победа. Кой взима поста, Общинската избирателна комисия съобщи в 3:30 часа през нощта.


„Новият кмет на Пловдив е Иван Тотев с 50.78%, вторият Славчо Атанасов е получил разлика 1502 гласа”, обяви Деница Чингарова от ОИК.


Една секция обаче още не беше преброена, заради проблем с данните в протокола. Така рано сутринта се оказа, че разликата се е стопила с още около 100 гласа. Окончателно - 1416 души решиха съдбата на Пловдив.  


„Това е разочароващо, очаквахме повече”, каза Иван Тотев.


„Аз съм моралният победител, защото цялата мощ на ГЕРБ и всички десни партии не успя да ме победи стабилно”, коментира Славчо Атанасов.


А развоят на политическата игра тук беше особено интересен. Партии, които се определяха като явни опоненти на ГЕРБ преди първия тур, изведнъж обърнаха представите и пристрастията си за балотажа. И дадоха рамо на Иван Тотев. Сработи ли обаче техният ход?

 
„Това отвращава хората. Абсурд е тези, които искаха да го арестуват, сега да го подкрепят. Това са политически игрички, които всички виждат”, заяви Славчо Атанасов.


„Разочаровани сме от подкрепата на другите партии, защото не донесоха това като вот и като резултат”, добави Тотев.


За Иван Тотев и Славчо Атанасов това е пореден челен сблъсък. Разликата между двамата винаги е минимална. През 2011-та човекът на ГЕРБ грабна кметския стол от Атанасов с разлика от едва процент и половина или около 2 000 гласа. Чии гласове решават изборите сега?


„Ако видите малцинствените райони, те всички са гласували за ГЕРБ, нормално, защото са управляващи”, каза още Славчо Атанасов.


„Там беше най-ниската избирателна активност. Няма как те да решат изборите. Иначе все за някой трябва да гласуват”, коментира Тотев.


Независимо от различията си Иван Тотев и Славчо Атанасов отново ще трябва да работят заедно в общинския съвет на Пловдив.


Утре в парламента представителите на Патриотичният фронт ще съобщят официално дали ще искат ново преброяване на бюлетините тук. Така битката за Пловдив остава с отворен край.


Повече по темата гледайте във видеото.