Защо ДПС загуби в Исперих и Кубрат за първи път от години?

 

Две от крепостите на ДПС в Северна България паднаха. Кандидатите на партията в Исперих и Кубрат загубиха битката на балотажа от свои бивши съпартийци.


Новият кмет на Исперих Бейсин Руфад победи бившия си началник и адаш Бейсин Басри с около 1000 гласа. Заяви, че ще се среща с медии, след като официално заеме поста, а опонентът му до последно не вярваше, че губи битката.

 

Още по темата

„Аз съм техен представител, един от техните войници, които представляват тука Движението за права и свободи. Имаме дисциплина, имаме организация”, обяви Бейсин Басри, бивш кмет на Исперих.


Дисциплината обаче не помогна и за първи път след 25 години кметът на Исперих няма да е от ДПС. А бивш от ДПС.


Другата крепост на ДПС в района - Община Кубрат. Тук противниковият кандидат Бюрхан Исмаилов ги би с 2 800 гласа.


„Много се радваме за нашия резултат, но наистина не предполагах, че те са толкова слаби. Смело мога да кажа, че се Кубрат се умори от ДПС и сега ще трябва и те да почакат 16 години”, коментира Бюрхан Исмаилов.


И в Кубрат, и в Исперих местните разказват за натиск и заплахи преди вота, а лидерът на ДПС обясни разгрома със свободния избор на хората, с многото невалидни бюлетини и заяви, че ако не били купените гласове, партията можела да е водеща сила.


„Всяка недействителна бюлетина е несвършена работа от нас, ръководството на партията. Не сме разяснили достатъчно добре. Това е задача, която ще стои пред партията ни. И лошата новина за нашите опоненти е, че ние ще сведем до минимум недействителните бюлетини на следващи избори”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Искра Урумова