Над 2 милиарда заявки за 24 часа получил един от институционалните сайтове

Още по темата

Над 2 милиарда заявки в рамките на 24 часа са направени към един от големите институционални сайтове, около втория тур на изборите за местна власт в България. Това коментира заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.


По думите му атаката към информационните сайтове на държавни институции на 25 октомври е била само репетиция за хакерската организация около втория тур. Едновременното насочване на милиарди заявки е било организирано от адреси в Азия, Европа, Африка и др.


Заместник-министърът каза, че на 1 ноември – деня на балотажа, натискът от атаките към сайта на ЦИК не бил толкова видим за интернет потребителите, тъй като експертите на „Информационно обслужване“ АД и екипът за реакция при компютърни инциденти в Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ – CERT BG взели необходимите мерки.


Борисов подчерта, че атаките са само към информационните портали на институциите.


Информационните системи, съдържащи различни данни на държавни институции, са защитени надеждно”, категоричен беше заместник-министърът.


Екипът за реакция при компютърни инциденти към CERT BG, е отправил искане за съдействие до американския център US CERT. Паралелно с това българските институции работят в екип за отразяване на атаките, но отстраняването на последиците ще бъде по-скъпо от това, което вероятно е платено за организиране на необичайния трафик, коментира още Борисов.

 

Президентът Росен Плевнелиев определи хакерските атаки на изборите като нов "Костинброд".