Вижте за какви изборни нарушения сигнализираха потребителите на NovaNews

 

Потребители на NovaNews изпратиха стотици сигнали за изборни нарушения в деня на местния вот – 25 октомври, и на балотажа – 1 ноември.


Голяма част от гласоподавателите се оплакаха, че членове на секционни избирателни комисии са ги питали дали ще гласуват на референдума преди да им дадат бюлетина. Такива сигнали валяха от София, Варна, Бургас, Казанлък, Сандански, Берковица, Силистра, Куклен и много други населени места.


Потребителите ни сигнализираха и за редица опити за агитация в изборния ден на първия тур. Така например, жител на град Хисаря ни изпрати видео, в което се вижда как бивол с надпис „БСП” се разхожда около изборна секция в кв. „Момина баня”.


Друг наш потребител изпрати снимка на плакат, призоваващ гласоподавателите да подкрепят „Атака”, разположен в тревна площ през изборна секция във Враца на 25 октомври.


Личният автомобил на жител от Видин пък осъмнал, изцяло облепен с предизборни плакати, а един огромен постер красял сцена на площада в Плевен в деня на първия тур на местния вот.


По стълбове в Павел баня били разлепени попълнени бюлетини, показващи на хората как трябва да гласуват – за кандидата за кмет на партия „Народен съюз”.


Получихме и десетки сигнали за агитация в социалните мрежи. Кандидат за общински съветник от Варна дори писал на наш потребител лично съобщение във Facebook с молба „да помогнеш с глас за мен”.


Граждани на Карлово и варненското село Синдел пък споделиха с нас своите съмнения за изборен туризъм – извозване на гласоподаватели, временно регистрирани на адрес в съответното населено място, само за да могат да гласуват за определен кандидат.