Хората недоволстват срещу корупцията, довела до смъртта на 32-ма души

 

 

Трета поредна вечер в Букурещ имаше протести. 20 000 души окупираха Университетския площад. Хората недоволстват срещу корупцията, довела до смъртта на 32-ма души в нощен клуб. 

Още по темата

 

Литисия и нейните приятели всяка вечер са на улицата. Младата жена говори страстно. Като проповедник, но мъдро, може би по-мъдро от множеството политици в страната си.

 

„Това, от което се нуждаем, е истинска промяна. Искаме да започнем революция без насилие. Заставаме зад справедливостта, но в края на краищата, зад собствените си права. Смятаме, че това тук е фалшива демокрация. Просто не се зачитат правата ни, а искаме истинска демокрация. Дори нямаме свободата да говорим”, коментира Летисия.

 

Демонстрантите искат промяна на системата и предсрочни избори. Но за това разчитат преди всичко на европейските си съюзници, дори и студентите от Букурещ обаче си дават сметка, че промяната няма да е лесна.

 

 

Според младежите изборите не трябвало да бъдат съревнование между корумпирани партии, а между технократи със стабилни програми и проекти. Сред исканията беше и въвеждане на минимално наказание от 10 г. затвор за корупция. Демонстрации имаше и в Тимишоара, Сибиу и други големи градове.

 

Народното недоволство започна след трагичния пожар в клуба "Колектив" в Букурещ, при който загинаха най-малко 32-ма души, близо 200 бяха ранени, като състоянието на десетки от тях остава тежко.

 

Още в сряда премиерът Виктор Понта подаде оставка. В четвъртък президентът назначи нов служебен премиер и свика консултации с политическите партии за сформиране на ново правителство.