Законът предвижда до 5 000 лева глоба за подобно нарушение

 

Изборите минаха. Мина и балотажът, измина и седемдневният срок, в който партиите трябваше да си почистят предизборната агитация. На много места в страната обаче все още висят плакати, които ни напомнят за изминалия вот. Законът предвижда до 5 000 лева глоба за подобно нарушение. Плащат ли партиите?


Хиляди квадратни метри обещания, лозунги и лица. Муцуни, които ни наблюдават отвсякъде. Техният срок на годност изтече в момента, в който ЦИК обяви края на изборния ден. Кандидатите за кметове и общински съветници буквално са влезли в дома на Николай Блажев. При това, без да питат.


„Абсолютно никой не ме е питал. Дали може, дали не може… Просто ме дразнят, защото тук съм боядисвал веднъж миналата година. И сега да си стоят окъсани хартии - дразни ме”, казва Николай Блажев.


Политическите физиономии от последния вот предизвикват народния гняв не само в София. В София най-шарено е в район „Подуяне”, където седмица след балотажа стени, огради и стълбове все още са окичени с плакати. По данни на столичния инспекторат непочистените плакати са близо 1800. Делят си ги 10 политически сили. Някои се опитват да минат метър прсто като скъсат плаката.


Най-бързи в почистването в София са активистите на ГЕРБ.


„Винаги може да се намерят някъде един или два плаката, но в голямата си част те са премахнати”, обясни Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ.


При някои партии отговорност за нарушенията ще носят районните офиси. Те ще плащат и глобите, ако има такива, обясниха за Нова от БСП. Друг е въпросът дали санкциите реално се плащат.


„Част от тези глоби се плащат доброволно - една трета от тях - останалата част се оспорват от политическите формации”, казва Иво Пенев от Столичен инспекторат.


За да бъде платена една санкция, виновният трябва да получи акт. Лично. По тази причина в Смолян цяла година Общината и местният офис на ДПС играят на котка и мишка.


„Нарушителите почват да се крият, няма ги. Ние не можем да пратим във всяка централа служител, който да стои денонощно там”, казва Момчил Николов, секретар на Община Смолян.
Общината и офисът на ДПС са на една улица - едни срещу други. Въпреки това администрацията твърди, че не са открили областния председател Салих Аршински, за да му връщат акта. Затова го изпратили в централата в София.


„Оттам ни пратиха отговор, че не може да бъде открит Местан за връчване на акта и така нищо не стана”, разказа Момчил Николов, секретар на Община Смолян.


ДПС-Смолян имат своя версия.


„Офисът работи всеки ден, с работно време. при едно добро желание, ние сме достатъчно публични, за да бъдем открити. Но аз не съм подписвал акт за нарушение”, обяснява Салих Аршинков, областен председател на ДПС в Смолян.


Отново в София зрители ни водят в квартал Мусагеница, където СДС са решили да честитят победата на ГЕРБ. Не с поздравителен адрес, а с огромни сини винили.


„Това беше едно приятелско поздравление към политическа партия ГЕРБ след крайния резултат на балотажа”, казва Ива Цолова, говорител на кандидата на РБ за районен кмет.


Накрая идва ред и на отличниците. Въпреки, че реформаторите се нареждат сред политическите сили с най-много нарушения, кандидатът за общински съветник Ириян Марков се гордее, че не е оставил след себе си нито един предизборен плакат. С помощта на приятели.


„Хората, които се баха наели да разлепят плакати, да разнасят флаери, след това поеха ангажимент в определения срок да направят почистване на местата, където са разлепвали”, казва Ириян Марков, кандидат за общински съветник.


А който не е спазил правилата на изборния кодекс, ще плаща. Повечето обжалват актовете в съда. Практиката на Столичния инспекторат обаче показва, че в 90 процента от случаите Темида се произнася в полза на глобата. Ако парите не се платят доброволно, те се събират принудително от НАП.


Повече по темата гледайте във видеото.