Става дума за 29-годишен френски гражданин

 

Координираните нападения в Париж са извършени от седем души, съобщи прокурорът на Париж. Те са били въоръжени с еднакви оръжия и са имали едни и същи експлозиви. Всички са мъртви, като 6 от тях са се самовзривили, а един е бил убит от полицаите в концертната зала Батаклан. Във видеопосланието, в което "Ислямска държава" поема отговорност за атентатите обаче се споменава за осем извършители на координираните атаки.

Още по темата

 

Един от нападателите в концертната зала Батаклан е вече идентифициран благодарение на намерен пръст и оставени отпечатъци. Става дума за 29-годишен френски гражданин Исмаел Омар Мостефай.

 

"Съдебното му досие съдържа осем осъждания между 2004 и 2010, но никога не е лежал в затвора. През 2010 г. влиза в списък със заподозрени за радикално поведение. До този момент обаче не е бил замесен в организирана терористична мрежа", обясни Франсоа Моленс, прокурор на Париж. 

 

Предполага се, че Исмаел Омар Мостефай е прекарал няколко месеца в Сирия през зимата на 2013 и 2014 година. Разследващите са открили негови следи в Турция, откъдето вероятно е минал. Баща му и брат му са задържани за разпит. Сирийската връзка е налице и при терористите край "Стад де Франс". До едно от телата там е намерен сирийски паспорт. Той е принадлежал на бежанец, регистриран на 3 октомври на гръцкия остров Лерос. 

 

След анализ на записите от видеокамерите и свидетелства на очевидци става ясно, че извършителите са използвали два тъмни автомобила. Втората кола е била с белгийска регистрация и е била наета в Белгия от френски гражданин. Именно този факт и намерените в автомобила билети от белгийски паркинг отвежда разследващите в квартал на Брюксел.

 

 

Медицински източници съобщават, че двама от извършителите са на възраст между 15 и 18 години. Усилията сега са насочени към идентифициране на терористите, а след това предстои да се установи дали са имали съучастници.​

 

Общият брой на загиналите в атентатите в петък са 129 души, други около 350 са  ранени, от тях 99 са в критично състояние. 

 

Репортери: Николай Дойнов, Любомир Бояджиев, Момчил Минков, Александрина Аврамова