На 17 януари 2016 г. тя ще се намира най-близо до Земята - на 108 млн. км

 

Кометата „Каталина“ е поредното небесно зрелище, което ще зарадва астрономите и всички любители на Космоса. Открита преди две години от телескопите на Университета в американския щат Аризона, на 15 ноември кометата премина през своя перихелий или най-близката си точка до Слънцето на разстояние от близо 123 милиона километра, обясни за Нова телевизия астрономът от БАН Пенчо Маркишки. На 17 януари 2016 година "Каталина" ще се намира най-близо до Земята - само на 108 милиона километра.

 

От нашите географски ширини кометата „C/2013 US10“ („Каталина“) вече се вижда всяка сутрин около 6 часа на източния хоризонт. Условията за наблюдения ще се подобрят около Коледните и Новогодишните празници. В безлунни нощи „Каталина“ може да се забележи и с невъоръжено око, но е препоръчително това да става с бинокъл или телескоп. Желаещите да я видят обаче ще трябва да избягат далече от градските светлини, уточни още Пенчо Маркишки.

 

Кометите са космически тела, съставени предимно от лед и замръзнали газове, които гравитират около Слънцето. Когато наближат звездата, газовете започват да се изпаряват и от Земята сме свидетели на красиви светещи опашки.

 

Кометите с дълъг период на обиколката си около Слънцето произлизат от Облака на Оорт – огромна сфера около Слънцето, наситена с комети и прах, простираща се на три светлинни години от своя център. Облакът на Оорт маркира границите на Слънчевите гравитационни сили и всяка комета в периферията, която го напусне, се превръща в космически скитник.