Пред диагнозата справянето със стреса в семейството често остава на заден план

 

Как се съобщава на дете, че близък човек е болен от рак? Пред страшната диагноза, справянето със стреса в семейството често остава на заден план. Именно стресът обаче е най-лошият съветник в борбата с коварната болест. 

 

Бургаското сдружение „Онкоболни и приятели“ е готово да работи с децата и техните страхове. Стига да получи финансиране за разкриване на дневен център. Проектът е сред петте финалисти в социалната инициатива на Нова телевизия „Промяната". Можете да го подкрепите на сайта на Нова, до 24-ти ноември.

 

Светла и дъщеря ѝ Димитрина посещават сдружението „Онкоболни и приятели“ вече пета година. 


 
Светла научава за страшната диагноза „рак на млечната жлеза” преди 5 години. Най-трудно било да каже на децата си. 


 
„Беше страшно и много трудно, защото в една такава възраст не се знаеше как ще реагират децата, как ще разберат проблема, как ще понесат всичко това, което ще се случи на мама оттук нататък”, разказва Светла Кавръкова.

 

Въпреки това намират сили да ги подготвят. 


 
„Плаках, плаках. Обясниха ми, че няма нищо страшно,че това се лекува,че ще направят всичко възможно,за да се излекува и постепенно се успокоих. Брат ми и той се успокояваше”, разказва Димитрина Кавръкова. 

 

Затова сдружение„ Онкоболни и приятели” е решило да работи и с децата, в чиито семейства има болен родител. 


 
„Ракът в едно семейство е не само за болния. За този, който  се е разболял, а и стрес за цялото семейство и се отразява върху емоциите и цялостното развитие и на децата”, смята Цонка Тодорова, председател на Сдружение „ Онкоболни и приятели”-Бургас. 


 
Целта на сдружението е да създаде център за деца. Затова и се надяват на финансиране от проекта „ Промяната”.


 
„Да бъдат обхванати от психо-социална работа, от здравна информация и сваляйки до минимум стреса, в който живеят, да намалим предпоставките за заболяване. Тъй като е доказано, че стресът е една от предпоставките за развитие на рак в по-късна възраст. По същия начин и неотработените емоции също водят до това”, смята Цонка Тодорова.

 

И в момента много от семействата на онко-болни водят децата си в центъра за възрастни, където децата се забавляват, докато родителите им получават социална и психологическа помощ. 


 
Проектът предвижда арт-терапия за деца, посещение на занимания по йога, диетолог, за да се възпита един по-здравословен начин на живот на подрастващите, тъй като онкологичните заболявания се предават по генетичен път.

 

Проектът е един от финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change ”Промяната” 2015/2016. До 24 ноември можете да гласувате за един от петимата финалисти в „Промяната”. Вижте кои са останалите социални предприемачи и как можете да подкрепите техните проекти тук.