Това е равносметката от бурния вятър, който бушува над страната повече от денонощие

 

Двама ранени, хиляди българи без ток и щети за десетки хиляди. Това е равносметката от бурния вятър, който бушува над страната повече от денонощие.

 

В столичния квартал „Борово” преди няколко часа дърво премаза автомобил. Колата е била паркирана и за щастие в нея не е имало хора. Същият инцидент става по-рано през деня на друго място в София. Иначе съборени пътни знаци, паднали дървета, изпочупени прозорци – такава е равносметката от днешното лошо време. 

 

Има обаче и пострадали хора. Една жена е със счупен крак и е настанена в „Пирогов”. Върху нея са се стоварили клони на дървета, предстои й операция. Пострадал е и строителен работник, който също е потърсил помощ в „Пирогов”. Той е освободен за домашно лечение.

 

Електричеството угасна и в дома на семейство Иванови от Долни Богров. Бурята отнася част от покрива на съседната къща. Парчета падат върху жиците на близкия електрически стълб. Часове наред екипи на ЧЕЗ работиха по аварията. Проблеми обаче имаше не само за битовите абонати. 

 

Засега никой не се наема да пресметне колко ще струват щетите след бурята. Има изпочупени рекламни пана, пътни знаци, светофари, витрини, покриви, оранжерии. 

 

Аварийните екипи бяха принудени да отрежат борове, които бяха на косъм от падане.  На много места дърветата паднаха върху паркирани автомобили, като този на кръстовището на булевард „България” и улица „Нишава”.

 

Щети от бурята имаше в почти цялата страна. Във Враца вятърът откъсна светофар. Спирка се стовари върху паркиран наблизо автомобил. От стихията е пречупен и масивен електрически стълб, който се е стоварил върху покрив на предприятие.

 

Силна буря премина и през Велинград. Вятърът събори над 20 огромни бора в центъра на града. Един от централните булеварди бе частично затворен за повече от четири часа този следобед, след като вятърът изкорени 30-метрово дърво и то се стовари върху пътното шосе. Инцидентът по чудо се размина без пострадали. Огромно тежко дърво е паднало и върху един от хотелите във Велинград и частично е разрушило покрива на сградата. От 7.00 часа сутринта Велинград е без ток.