Силният вятър отнесе 50 кв. м. от Ботаническата градина към БАН

 

Над 30 часа без ток заради бурята. Десетки домакинства останаха на тъмно и студено в София и Велинград заради ураганния вятър. 

 

Паднали дървета, паднали пътни знаци и счупени стъкла остави след себе си силния вятър от уикенда. За този период в Столична община са получени над 1200 сигнала от граждани за проблеми, свързани с времето. 

 

По-големият проблем обаче беше прекъсването на електричеството. Вече три дни столичният

Още по темата

квартал "Овча купел" мирише на свещи и газ. Бай Иван е подготвил старата газена лампа от времето на своите младини.

 

Проблемът със светлината е решен, макар и постарому. Остава обаче храната в хладилника, която се разваля.

 

Много по-тежка е ситуацията на семействата с деца. Срещаме едно семейство на улицата с високопроходим джип. Опитват се да стигнат до своя дом по почти непроходимата улица.

 

Нервите на целия квартал се опънаха до крайност. Хората се събраха пред изгорелия трафопост. Заканиха се да арестуват служителите на енергото. За това, че са стояли на тъмно и студено и затова, че подобни аварии били чести в този край на София.

 

Големи щети след вятъра и във Велинград. Вековни дървета бяха съборени в центъра на града. Едно от тях почти влезе в къщата на Иванка и Никола.

 

И обратно в София - ураганът отнесе 50 квадратни метра от Ботаническата градина към БАН. Най-ценните топлолюбиви растения трябваше да бъдат спасени от служителите в оранжериите, някои от които са на над 50 години.
 

От ЧЕЗ и от ЕВН уверяват, че работят навсякъде, където е необходима помощ.