„И аз искам повече пари, но условията са такива”, призна Ивайло Калфин

 

Парламентът продължава с разглеждането на държавния бюджет за 2016 година. След като до късно снощи си разменяха процедурни удари под кръста, обвинения в популизъм и липса на социална чувствителност, днес депутатите продължиха в този дух.

 

Рано тази сутрин депутатите започнаха разгорещени спорове за социални разходи. Очаквано, опозицията поиска увеличаване на парите за децата с увреждания, за първокласниците, за борба с безработицата. И очаквано управляващите отговориха, че и те така биха искали, но реалностите в момента не го позволяват. 

 

„Предвидили сте 7 милиона лева за деца с увреждания, а давате 2 милиарда лева за капиталови разходи, за магистрали, за чешмички, от които можете да крадете”, коментира Корнелия Нинова от парламентарната група на „БСП лява България” . 

 

„С около 2 милиарда лева се увеличават средствата за пенсионери и деца”, подчерта социалният министър Ивайло Калфин и призова от левицата „да не си играят с числата”. „И аз искам повече пари, но условията са такива”, призна все пак той. Председателят на БСП също се включи в дебата и се обърна към управляващите с думите: „Безработицата 
ви спада по механизма на Терминал 2”. 

 

Проектобюджетът предвижда буфер от 2 милиарда лева срещу банкови трусове. Това се прави за първи път, а според опозицията е послание банките да бъдат крадени, защото след това държавата ще ги спасява.

 

Тази сутрин в "Здравей, България" депутатът от левицата Корнелия Нинова коментира, че през следващата година българите ще обедняват: