Какво показва разследването?

 

Хора със съмнителен профил са изоставили буса, който вдигна на крак службите в София. Това заяви днес за Нова главният секретар на МВР Георги Костов. В продължение на часове във вторник терминал едно на столичното летище остана отцепен. Какво показва разследването?


Оттук нататък службите ще се фокусират върху двама души, граждани на държави от бившия Съветски съюз. Влезли са в България през граничния пункт "Капитан Андреево" преди 3 дни.

Още по темата


Излетели са от София в две различни посоки. Микробусът не е техен. В него са намерени голямо количество парфюми, както и уреди с малък размер. А защо два специализирани уреда и две обучени следови кучета са реагирали за наличие на взривно вещество?


„Не можем да изключим възможността някои от тези предмети да е бил в досег с взривно вещество”, казва главният секретар на МВР Георги Костов.


Експерти по сигурността допускат ситуацията на летището да е просто тест от потенциални терористи за реакция на българските служби. За това говори съмнителният произход на двамата и посоките, откъдето са дошли и изчезнали от страната.


Оперативни служители предполагат, че е възможно багажите в буса нарочно да са натъркани с взривно вещество. С едничката цел да се проверят как и за какво време ще се вдигнат службите.


По информация на наши източници напоследък повечето сигнали за потенциално опасни предмети са за чисто нови чанти и куфари, за разлика от преди. Само преди година, при такива ситуации винаги се е намирал някой, който да си потърси забравената чанта, а през последните месеци такива хора не се появяват.


Ако действително някой опипва почвата преди да удари по-сериозно, реакцията на органите на реда вчера е била правилна, смятат и Костов, и министър Бъчварова. Не така обаче стоят нещата с Летище София.


„В автобуса има бомба”, съобщи вчера Даниела Велева, бивш служител на пресцентъра на Летище София.


По думите на Бъчварова най-страшната новина вчера е била поднесена от неоторизиран за това човек.


„Шефът на летището каза, че не знае коя е тази жена”, обясни по-късно вътрешният министър Румяна Бъчварова.


Тази, непозната за шефа жена обаче твърди, че е получила наставления какво да каже.


„Така ми наредиха да ви кажа”, защити се Даниела Велева.


Хаосът приключи. Страхът на някои обаче остава.


„Ами страхувам се, как няма да се страхувам. Ние не сме велика сила, не сме цел. Затова не трябва да се притесняваме”, коментира още вътрешният министър Румяна Бъчварова.


Колкото до двамата чужденци, паркирали автомобила пред летището, полицията ги очаква, ако те отново стъпят на родна земя.

 

Припомнете си как започна хаосът на Летище София във вторник на обяд: