Реформите в сектора щели да оставят без работа половината фирми

 

Дърводобивни компании отново излязоха на протест срещу реформите в сектора. Близо сто камиона направиха шествие по улиците на Самоков в знак на недоволство срещу предприетите от държавата реформи за ограничаване на незаконния дърводобив. 

 

Още по темата

Недоволството е продиктувано от серията мерки, които държавата предприе през последната една година в борбата с незаконния дърводобив и износ на дървен материал. Освен мораториума от март 2014 г., последните законодателни промени въвеждат задължението фирмите в сектора да поставят GPS-и на всеки камион и видеокамери в цеховете за своя сметка.


Дърводобивните и дървопреработвателните фирми твърдят, че мерките срещу мафията в бранша не работят, а само оскъпяват излишно продукцията. Според тях това щяло да доведе до фалит на 50 на сто от компаниите и затваряне на хиляди работни места. Само в община Самоков работят близо 230 предприятия. След реформите ще оцелеят единици, заявиха за Нова телевизия протестиращите.


Рестрикциите към дърводобивните компании и мораториумът върху износа бяха наложени след главоломната експанзия на дървената мафия и създалото се обществено недоволство по тази чувствителна тема. По данни на неправителствения сектор всяко четвърто дърво у нас е посечено незаконно.